Vanliga frågor

Hur tar vi oss lättast från Bangkok till huset?
De allra flesta tar en taxi ( minibuss ) från Bangkok. Taxin möter upp på flygplatsen. Det går att boka barnstol till taxin, både framåtvänd och bakåtvänd. Transfer med taxi från flygplatsen / Bangkok till huset tar ca 3,5-5 timmar och kostar 4500 THB ( 2018). Vi kan hjälpa till att boka taxi.

 Det finns också alternativ som buss och tåg.
Tåg nummer 43 är ett “Special Express train” som går till Huay Yang från Bangkoks tågstation (Bangkok Hua Lamphong). Pris för första klass biljett är 290 THB (2018). Biljett köper man på plats vid tågstationen.  Länk till tidtabell.

Med buss kan man mycket smidigt och billigt ta sig från flygplatsen i Bangkok till Hua Hin (269 THB per person 2018). Bussarna har justerbara säten och är fräscha.
Länk: http://www.airporthuahinbus.com

Vidare från Hua Hin till Huay Yang rekommenderas taxi 

Vi kan också rekommendera att boka en eller ett par övernattningar i Bangkok så att resan görs i etapper. En lång flygresa och tidsomställningen därtill kan vara ganska uttröttande. 

Hur mycket kostar elen?
Det är olika vad man gör av med i el. Allt mellan 300-600 kr / vecka beroende på hur mycket AC man använder.

Hur fungerar det med städning?
Städning utförs en gång per vecka. Ni får reda på vilka dagar som gäller när ni kommer till huset. Avresestädning ingår.

Hur många restauranger finns det i området?
Det finns många restauranger i Huay Yang, drygt ett 40-tal om man räknar alla. I närområdet har ni ett 10-tal. Den närmaste heter Sao´s Kitchen och ligger 200 m från huset, precis vid lilla bron vid kanalen.

Hur tar man sig runt i byn?
Byn Huay Yang är utspridd över ett större område. Ta sig runt smidigast gör man med lätt motorcykel eller 3-hjuling som kallas för Saleng. Trafiken i byn är lugn och avstånden är korta. Vi rekommenderar att man förbokar så att den finns vid huset när ni anländer. Vi kan hjälpa er med det. Det går också att cykla.

Priset för en motorcykel är 150 THB/dygn och för en saleng 250 THB/dygn (2018). Motorcykel kräver internationellt MC körkort enligt thailändsk lag. Även om det inte är några problem att hyra motorcykel utan internationellt körkort bör man veta att vid eventuell olycka med personskada kan försäkringsbolaget neka ersättning. 

Hur fungerar det med affärer?
Man går inte och handlar, det blir för varmt och tungt man tar salengen. Det finns två riktigt bra och välsorterade affärer, Si Shop och Pop shop. De ligger dryga 2 km från huset. Det finns även ett par affärer på närmare håll, men inte lika välsorterade.  Si Shop och Pop shop erbjuder fri hemkörning av varor om man köper så mycket att man inte själv kan köra hem dem. 

Hur fungerar det att vara i huset med små barn?
Barnmat: Si Shop har kunnat beställa hem barnmat. Det är inget som alltid finns hemma. Barnmat har blivit lättare att få tag på de senaste åren i Thailand.  Rekommenderar er att ta med från Sverige också. Dock är det lätt att hitta barnvänlig mat på restaurangerna.

Bilbarnstol: Bilbarnstolar finns att boka för taxin från Bangkok till Huay Yang.

Finns det mycket mygg i området?
Det är inte mycket mygg i Huay Yang. Speciellt inte vid huset och havet. Bra myggmedel finns att köpa här om man vill ha. Det finns även två stycken elektriska “myggjagare” i huset

Har man tillgång till Internet i huset?
Bra, trådlöst eget internet finns i huset. 50 mbit/s. Tips är att laddar hem appen f-secure freedome (VPN-program) så går det bra att streama låsta program från utlandet.

Får man ta emot gäster i huset under sin vistelse?
Självklart får ni ta emot gäster i huset om ni vill. Är det fler som ska sova över vill vi veta det.

Bör man hålla huset låst när man åker iväg?
Håll alla värdesaker inlåsta så behöver ni inte låsa huset hela tiden. Vi känner inte till att saker har försvunnit från området. Finns risk för regn måste fönstren stängas.

Hur brukar ni göra med dörrar och myggnät?
Huset är designat så att dörrarna ska vara öppna under dagarna så att havsbrisen ska kunna fläkta igenom huset och skapa ett trevligt inomhusklimat. Vi brukar hålla stängt med myggnäten även dagtid intill sovrummen.

Jag har hört talas om brännmaneter, bör man köpa lycra dräkt till skydd? Hur gör ni?
Mindre farliga brännmaneter kan finnas i perioder, men flest i november – december. Vi badar utan dräkt och har aldrig bränt oss något allvarligt. Ibland vissa tider på året när det blåst mycket kan man känna att det bränner till svagt, knappt att man tänker på det.

Det finns två mycket farliga maneter Portugisiska örlogsmannen och Havsgetingar i Sydost Asien dessa är som tur är oerhört ovanliga och vi har inte hört att de har synts till utanför Huay Yang. Men det är bra att veta hur dom ser ut. Googla.

Hur får vi nycklarna till huset?
Ni får nycklarna av vakten eller annan personal när ni kommer.

Kan man dricka kranvattnet?
Nej, gör inte det. Det går att använda vattnet att borsta tänderna med. Men många använder ändå vatten på flaska för säkerhets skull.